Navigácia stránky


Skoč na:

Hlavné menu
Obsah

Viete, že malé Slovensko
je jednou z vodných veľmocí?

Navigácia stránky

Obsah


Divoké pramene

Zdroj: Život, 03.09.2010
Autor: DAN HIMIČ

AK SÚ V PORIADKU ROZBORY, VODA Z PRAMEŇA NEŠKODÍ

Na Slovensku VYVIERAJÚ STOVKY divokých minerálnych prameňov, čo znamená, akoby sa každý mohol napiť hoci aj z mláky. Samozrejme, na vlastné riziko a zodpovednosť.
Nie že by sa premenil na jeleňa, ale pri neoverených vodných zdrojoch môže rátať prinajmenšom s tráviacimi problémami. Nedávny prievan okolo Rudlovského medokýša, v ktorom zistili arzén, potvrdzuje pravidlo, že nie všetko, čo vyviera, je aj pitné. Preto sme si vybrali tri divoké minerálne pramene a na náklady redakcie dali urobiť mikrobiologický rozbor, ktorý treba pravidelne opakovať. Veľmi dôležitý je aj chemický rozbor vody, mali by ho zaobstarať vlastníci pozemkov, na ktorých pramene vyvierajú.

Pozor na znečistenie

Vajcovka, kyselka, šťavica, šťava, sírna voda, švabľovka, solanka, kvašná voda, kvašnica, smrdiace mláky, hutná voda, medokýš, kyslá, blboták, ryhavka, smradľavá voda, smrďatá, smradľavka... Takto a ešte všelijako inak oddávna nazývajú ľudia svoje divoké minerálky. Prameň kúsok pred Trenčínom, neďaleko Chocholnej, vedľa cesty v smere na Drietomu, miestni volajú Kyselá voda, oficiálny názov je Prameň kyslá. Patrí do katastra obce Kostolná Záriečie a verejnosť ho veľmi vyhľadáva. Podľa niekdajšieho názvoslovia ide o prírodnú uhličitú, studenú, hypotonickú vodu. V podstate sú to dva pramene, jeden hneď pri parkovisku a druhý asi tridsať metrov nad ním. Pri dvoch výtokových rúrach si počas našej návštevy naberali vodu jej dvaja štamgasti - Trenčan Vladimír Dolinský a pán Rudolf zo Starej Turej. „Chodievam sem často, keďže bývam neďaleko. Voda nám chutí, len ma trápi, že tu občas vyčíňajú vandali,“ hovorí Vladimír Dolinský. Pán Rudolf dodáva, že sa tu zastaví, vždy keď ide okolo.
„Výsledky sú v norme, voda z tohto prameňa je po mikrobiologickej a hydrobiologickej stránke v poriadku, čo znamená, že je hygienicky vyhovujúca,“ tvrdí Mgr. Katarína Baracková z piešťanského skúšobného laboratória BEL/NOVAMANN, ktoré vykonáva mikrobiologické rozbory pitnej, pramenitej, minerálnej a bazénovej vody (okrem odpadových) a farmaceutických výrobkov. S rozbormi divokých minerálok majú bohaté skúsenosti. „S takýmito požiadavkami sa na nás ľudia obracajú väčšinou súkromne. Chodievajú si k týmto prameňom po vodu, a tak chcú vedieť, čo pijú. Ale zvyčajne je to aj tak, že keď to pijú ostatní, tak tam chodia aj oni,“ vysvetľuje Katarína Baracková a dodáva, že aj keď sa chemické zloženie vody zvyčajne výrazne nemení, veľmi dôležité je mikrobiologické hľadisko. „Stačí, že si niekto neďaleko spraví skládku odpadu, alebo sa prameň znečistí fekáliami, alebo tam má prístup zver.“

Káva z minerálky?

Zvolenský Červený medokýš pod Pustým hradom je takisto hojne navštevovanou destináciou. Na jeho slabo mineralizovanú, hydrogénuhličitanovú, sodno-vápenatohorečnatú, uhličitú vodu so zvýšeným obsahom kyseliny kremičitej nedajú dopustiť okolití chatári aj ľudia nielen zo Zvolena. Vyviera na ľavom brehu Hrona, nad prameňom je prístrešok a okolie je udržiavané. Každú chvíľu sa tam niekto zastaví s prázdnymi fľašami. Podľa mikrobiologického rozboru je voda aj z tohto prameňa hygienicky vyhovujúca.
Ak zablúdite do dedinky Moštenica neďaleko Banskej Bystrice, stojí za to prejsť sa k Jegorovovmu prameňu, ktorý je od obce vzdialený asi štyri kilometre. Dostanete sa k nemu aj autom po asfaltovej ceste Uhliarskou dolinou po žltej turistickej značke. Hoci tam chodieva pomerne veľa ľudí, na rozdiel od predošlých dvoch prameňov nebudete dlho čakať. Prameň nájdete ľahko, jeho zelenohnedý prístrešok neďaleko v lese určite neprehliadnete. Jeho studená, uhličitá, hypotonická voda má výbornú chuť, a ako nám niektorí povedali, varia si z nej dokonca aj kávu. „Je to otázka zvyku. Voda z prameňa je totiž mäkšia než z vodovodu, preto aj káva chutí trochu inak,“ vysvetľuje Katarína Baracková.

Dôležité sú rozbory

Pitie vody z divokých prameňov nie je v podstate nič zlé. Voda zo všetkých troch prameňov je podľa mikrobiologického rozboru hygienicky vyhovujúca, čo znamená, že ľuďom by nemali hroziť tráviace problémy. Či sa však jej chemické zloženie počas rokov nezmenilo, to môže dokázať iba chemicko-fyzikálny rozbor.
„Ľudia často pijú vodu, ktorá vôbec nevyhovuje normám. Sú dokonca dediny, ktoré nemajú verejný vodovod. A čo sa týka divokých prameňov, ak je v poriadku ich mikrobiologický a chemickofyzikálny rozbor, niet sa čoho báť. Zdravému človeku sa nič nestane, ak sa napije vody z prameňa. Veď na rukách či na klávesnici počítača máme obrovské množstvo baktérií. Keby sme to videli, zhrozili by sme sa,“ zdôrazňuje Katarína Baracková.

Navigácia stránky